Ontdek het verleden

Meesterwerken in Heeze, Leende, Sterkel en Leenderstrijp

Het prachtige verleden van de vier kernen

Te midden van de uitgestrekte natuurgebieden van de Strabrechtse Heide, de Groote Heide en de Achelse Kluis liggen de vier dorpskernen van de gemeente Heeze-Leende. Heeze, Leende, Sterksel en Leenderstrijp ademen rust en ruimte. Zij nodigen vooral ook uit om te recreëren en om te genieten van de lokale Meesterwerken.

Rond 1900 vingen de schilders van de Haagse School de ongerepte natuur, de dorpsgezichten, de langgevelboerderijen en het boerenleven in olieverf.

In dit industriële tijdperk gaf Heeze-Leende een heuse schilderskolonie de inspiratie om het in hun ogen romantische boerenleven om te zetten in Meesterwerken van schilderkunst. Van de ruim 20 kunstenaars zijn Jan Sluijters en Henriette Pessers wel de bekendsten.

Omdat velen hun onderkomen in Heeze ‘betaalden’ met schilderijen, zijn in enkele restaurants en galerieën nog steeds werken van de schilderskolonie te bewonderen.

Natuurlijk zijn in de loop der tijd veel van die idyllische plekjes verdwenen, maar in alle vier dorpskernen is het landelijke verleden nog duidelijk herkenbaar. 

Sterksel

Sterksel is het kleinste dorp, maar in 1915 waren er grootse plannen om van deze plaats een luxe tuindorp te maken. Er werd zelfs al een start gemaakt, door ontginning van gronden en het droogleggen van Turfven en Peelven. Voor deze ontginning gebruikte men ossen als trekkracht, vandaar het standbeeld van de os middenin het dorp en de naam Ossenrijk, tijdens het jaarlijkse carnaval. Helaas ging de initiatiefnemer in 1923 failliet, waardoor de grootse plannen nooit werkelijkheid zijn geworden.


Meer over Sterksel

Leende

In Leende zijn archeologische vondsten gedaan en Romeinse resten gevonden, waaruit blijkt dat dit dorp al in de prehistorie en middeleeuwen bewoond werd. Absolute aanrader is de Sint Petrus’ Banden kerk in Leende, een gotische kruisbasiliek met ingebouwde toren. U kunt op afspraak een rondleiding krijgen in deze bijzondere kerktoren. Tussen 1648 en 1798 werd de kerk gebruikt voor de protestantse erediensten en de gemeenteraadsvergaderingen. Op de bijzondere knoptoren bevindt zich de, in Leende welbekende “blaos” deze zorgt ervoor dat de kerk van alle kanten goed zichtbaar is. De plaatselijke carnavalsvereniging heet daarom ook de Lindse Blaos. 

Meer over Leende

Heeze

In Heeze, door schilders gedoopt tot “de Parel van Brabant”, vindt u het historische kasteel, een authentiek monument binnen Nederland, dat stamt uit de 13e eeuw en vandaag de dag nog steeds bewoond wordt. De geschiedenis gaat terug tot de 12e eeuw, toen de heerlijkheid Heeze, Leende en Zesgehuchten al bestond. De jaren daarna is het dorp gescheiden en weer herenigd met Leende. Bezoekers gaan terug in de tijd in de Bergkorenmolen Sint Victor, gesitueerd op een berg van 7 meter en daardoor één van de hoogste molens van Nederland. Beroemd is de jaarlijkse theaterparade de Brabantsedag, waar de vele wagenbouwersgroepen een uitzonderlijk rollend totaaltheater tonen aan het publiek. 

Meer over Heeze

Leenderstrijp

Leenderstrijp is een klein dorp in de provincie Noord-Brabant. Gelegen in de gemeente Heeze-Leende, is Leenderstrijp een pittoresk dorp met een rijke geschiedenis. Het dorp is omgeven door prachtige natuurlijke landschappen en biedt een rustige en schilderachtige omgeving voor bezoekers.Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Leenderstrijp is de Sint-Janskapel. Deze kapel dateert uit de 17e eeuw en is een voorbeeld van de traditionele Brabantse architectuur. Het is een populaire bestemming voor pelgrims en toeristen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de regio.

Hoewel Leenderstrijp tegenwoordig vooral leeft van landbouw en toerisme, woonden er vroeger ook teuten en valkeniers, die het soms tot aanzienlijke welstand brachten. Beide beroepen kwamen op vanaf de 17e eeuw en zijn in de 19e eeuw geleidelijk verdwenen.


Meer over Leenderstrijp