een heerlijkheid

Sterksel

Verscholen tussen bossen en akkers ligt de heerlijkheid Sterksel: een bescheiden maar levendig plaatsje in het Brabantse land. Hier vind je volop rust en ruimte, veel groen en stijlvolle bebouwing. Maar vergis je niet: in Sterksel heeft de tijd niet stil gestaan. 

De Sterkselnaar neemt waar nodig het heft in eigen hand. Zo weet de bevolking belangrijke voorzieningen zelf overeind te houden. Een voorbeeld is de plaatselijke supermarkt die grotendeels door vrijwilligers wordt gerund.

Sterksel heeft alles wat een klein dorp moet hebben, van school en sportclubs tot kermis en carnaval. 

Het is een plek waar je woont of verblijft te midden van het groen. Waar je wordt meegevoerd door de energie en creativiteit van lokale ondernemers en inwoners. Waar je heerlijk kunt uitrusten op een terrasje in de zon.

Bijzonder aan Sterksel is de wijk Kloostervelden. Hier is diversiteit het sleutelwoord. Het gebied is ontwikkeld op de landerijen van een voormalig klooster, dat daarmee een hele nieuwe functie heeft gekregen. Het is een dorp bij een dorp; een oase van rust met grote aantrekkingskracht op jong en oud. 

Bezoek Sterksel per fiets of te voet. Hier kom je tot rust zonder je ook maar een moment te vervelen.

De start van Sterksel

Na 1900 begon de ontginning van het dorp Sterksel. Daarvoor werd door NV ‘de Heerlijkheid Sterksel’ een smalspoorlijntje van vier kilometer lang aangelegd met een station. Als herinnering hieraan is er een monument dat bestaat uit een spoortje van vijftien meter lang met een informatiebord. Het is het kortste spoorwegtraject van Nederland.


Smalspoorlijntje
Kloosterlaan
Sterksel

D'n Os

Ben je dertig, man en nog vrijgezel? Dan word je in Sterksel volgens de traditie door je vrienden getrakteerd op een ossenfeest. Je wordt die dag op niet flatteuze wijze in het zonnetje gezet… De os kreeg in Sterksel een bijzondere betekenis omdat de dieren bij de ontginning van het dorp werden ingezet. Zonder ossen geen Sterksel, dus. Het dier werd geëerd met een mooi standbeeld bij de kerk. Dit is overigens het enige standbeeld van Nederland dat officieel monumentale volkskunst is.

D’n Os werd door de inwoners van het dorp ontworpen en gemaakt. Het standbeeld speelt ieder jaar een belangrijke rol met carnaval. Ook de plaatselijke carnavalsverenging draagt de naam ‘De Ossendrijvers’.

Kunstroute Prikkels & Tintelingen

Hoe vergroot je de kans op ontmoetingen en sociale interactie? Het plaatsen van beeldende kunst is een antwoord op deze vraag. Zo ontstond de bijna twee kilometer lange, permanente kunstroute ‘Prikkels en Tintelingen’ op het voormalige instellingsterrein Providentia.

Drie kunstenaars lieten zich inspireren door deze bijzondere plek, de historie en haar bewoners. Zij maakten kunstwerken die als basis de heilzame kracht van de natuur hebben.

De route is gratis op te halen bij Galerie Kempro en Brasserie de Broeders of te downloaden

Samen Sterk(sel) : Kloostervelden


De Broeders van de Heilige Joseph kochten in 1919 deze grond en bouwden er een instelling voor mensen met epilepsie. Het werd een plek waar vele patiënten tientallen jaren lang woonden en werkten. Toen begin jaren negentig de kijk op zorg veranderde verhuisden veel bewoners naar plekken buiten de instelling. Ongeveer tweehonderd mensen met meervoudige beperkingen bleven achter. Er werd gezocht naar een manier om de maatschappij dichter bij deze bewoners te brengen. En zo kwam er een nieuwe woonwijk op het terrein: Kloostervelden. De bewoners van Kloostervelden en die van Kempenhaeghe delen nu samen deze prachtige plek.

Meer over Kloostervelden

Het bijzondere werk van Kempro


Het atelier van Kempro biedt plaats aan ruim 20 getalenteerde ambachtsmensen en kunstenaars, allen cliënten binnen Kempenhaeghe met bijzondere artistieke talententen. Binnen de galerie van Kempro vinden schitterende exposities plaats van kunstenaars (met of zonder handicap) uit binnen- en buitenland. Dit maakt Kempro tot een plaats waar kunst, kunstenaars en kunstliefhebbers elkaar ontmoeten. 


Atelier en Galerie Kempro
Laan van Providentia 3
Sterksel

Meer over Atelier Kempro

Providentia

In 1919 besloten de Broeders van de H. Joseph om een terrein in Sterksel te kopen voor een nieuw verpleegtehuis voor epileptici. Na tijdelijke huisvesting in een klein kloostertje, legden ze in 1925 de eerste steen voor een definitief huis, ontworpen door architect Bartels. Het riante gebouw met verpleeghuis werd in 1927 voltooid. In de jaren daaropvolgend werden uitbreidingen gerealiseerd, waaronder een kapel in 1932 en een kinderafdeling in 1936. 

In 1958 werd een deel van het terrein overgedragen aan de zusters Franciscanessen van Oirschot, die Kempenhaeghe oprichtten. Providentia trad in 1970 toe tot Kempenhaeghe, dat in 1978 ook een locatie in Enschede opende. 

Het complex, oorspronkelijk een klooster, werd verlaten door de broeders in 1991 en door de zusters in 1995. Vandaag de dag functioneert Providentia als een epilepsiecentrum, dat met zijn diverse voorzieningen lijkt op een klein dorp.

Albertlaan 19

Sterksel

Meer over providentia

Station Sterksel

In 1913 opende de spoorlijn Eindhoven-Weert, dankzij de persoonlijke inzet van Johannes F. Pompen. Het historische Station Sterksel, werd geopend op 1 november 1913 en alweer gesloten op 15 mei 1938.

Het stationsgebouw dat te zien is op de foto is een tastbare herinnering aan die tijd. Tot in de jaren dertig diende het stationsgebouw als woonhuis met loket en wachtkamer.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam het station bij Sterksel een bijzondere rol aan. In de oorlogsjaren stopte de trein voor de Hitlerjugend, die hun verblijf had bij Providentia. Later diende de trein voornamelijk voor de studenten van de Witte Paters. Op 3 september 1944 werd de vredige omgeving van Sterksel opgeschrikt door een dramatisch voorval. Een passagierstrein van Heerlen naar Eindhoven werd aangevallen door vijf Amerikaanse jachtvliegtuigen, nabij het station van Sterksel. De schoten van de jachtvliegtuigen resulteerde in doden en gewonden onder de passagiers.

Ondanks deze tragische gebeurtenis getuigt de geschiedenis van Sterksel van veerkracht. Medische hulp kwam van de dokters uit Heeze, Leende, Geldrop en andere plaatsen.

Omdat de trein helemaal kapot was geschoten, arriveerde uit Eindhoven een andere locomotief met enkele goederenwagons om de overige passagiers toch nog te kunnen vervoeren richting Eindhoven.

Meer over de aanval